Kano med pige

10 Must Read Tips inden kano/kajakferien

Foto: VisitSilkeborg

De bedste tips og tricks til kano- eller kajakferien i Silkeborg Søhøjlandet. 

En eftermiddag eller en kort tur på vandet er en spændende og anderledes måde, hvorpå man kan komme væk fra hverdagen. Uanset om du har tænkt dig at tage af sted alene eller med en ven, kan det være en god idé at tjekke denne liste, inden du/I tager afsted.

Tjekliste 

 1. Vejret-passende tøj – Der er ikke noget værre end at være uforberedt på vejret, når du prøver at nyde en dag i det fri. Det er en god idé at have vandtæt eller hurtigtørrende tøj på når du sejler i kano eller kajak, da dette både vil holde dig tør og beskytte dig mod sol og vind, som kan være ekstra stærk på vandet.
 2. Kano/Kajak – Man kan ikke rigtig sejle på uden! Se hvilke steder, du kan leje en kano/kajak i Silkeborg Søhøjlandet her.
 3. Redningsvest – Sikkerhed først på vandet! Det er meget vigtigt at bringe en redningsvest til hver person i kanoen (plus en ekstra, at være på den sikre side). Alle udlejere i Silkeborg Søhøjlandet har redningsveste til rådighed. 
 4. Dry bags – Selvom du ikke springer, vil dine padle sandsynligvis splashe lidt vand ind i kanoen/kajakken. Det er derfor en god idé at have en dry bag med, som man kan ikke sine ting i. 
 5. Vandflaske – Man kan hurtigt blive dehydreret, da du er aktivt. Det er derfor meget vigtigt, at have vand med så du kan holde dig hydreret.
 6. Snacks – Du har brug for masser af energi til en lang dag med kano/kajak roning så tag nogle lækre snacks med på turen.
 7. Fløjte –I tilfælde af nødsituation er det en god ide at tage fløjte med. På den måde kan du, hvis du sidder fast et sted eller er adskilt fra din gruppe, nemmere gøre opmærksom på dig selv.
 8. Førstehjælpskit – Du bør aldrig påbegynde nogen form for tur (vandretur, kanotur, mountainbiketur osv.) uden en førstehjælpskasse, fordi du ved aldrig hvad der kan ske.
 9. Kort i vandtæt indpakning – Når du er ude på vandet, er det sidste, du behøver, et vådt kort. Pak derfor dit kort ind i en vandtæt indpakning.
 10. Solcreme og solbriller – Solen kan være ekstra skarp midt på dagen, så det er en god idé at have solcreme med så du ikke bliver solbrændt. Solbriller hjælper dig ligeledes med at kunne se, hvis solen skinner ekstra meget.

Andre ting, der kan være gode at have med:

 • Camping forsyninger
 • Letvægts håndklæde
 • Sandaler
 • Hat
 • Lommekniv
 • Kikkert
 • Et spil kort
 • Kamera
 • SPF læbepomade
 • Gaffatape

Ting du for guds skyld aldrig skal tage med på en kano/kajaktur:

 • Jeans – Denim er din værste fjende, når du er ude på vandet. Denim er tungt, langsomt tørrende og ikke særlig smidigt.
 • Elektronik – Al unødvendig elektronik bør blive hjemme. Der er ingen grund til at gøre kanoen/kajakken tungere end højst nødvendigt.
 • Værdigenstande - Der er ingen grund til at bringe noget meget værdifuldt ind i din kano/kajak, der kan tippe over og vælte.
 • Pænt tøj – Du behøver ikke at klæde sig for at imponere på en kano/kajaktur, så lad det pæne tøj blive hjemme.

 

Hvor kan man overnatte?

Der er mange muligheder for at overnatte i naturen, når du er på kano/kajakferie. Lejer du gennem et udlejningsbureau, kan du altid bede om at få en oversigt over overnatningsmuligheder på ruten. Ofte er det letteste at medbringe eget telt, men man kan også overnatte i shelters de fleste steder i dag. Se vores oversigt over naturlejrpladser og shelters her.

 

Hvornår på året er det bedst at ro i kano/kajak?

I princippet kan du sejle i kano/kajak året rundt, men vejret og sejladsregler kan sætte nogle begrænsninger. Sommerhalvåret er uden tvivl, det tidpunkt på året, hvor vejret egner sig bedst til at padle på åerne. Hvis du gerne vil have naturen for sig selv, er foråret og efteråret gode tidspunkter. Du skal dog være opmærksom på, at vandtemperaturen er koldere på disse årstider, og det er derfor vigtigt at du tager dig ekstra forholdsregler for at sikre en god oplevelse.

 Der er forskellige sejladsreglerne alt efter hvilken å, du befinder på. Det er en god idé at have styr på reglerne inden du tager afsted. Det gør oplevelsen det bedre. Læs om sejladsreglerne på Gudenåen her.