VisitSilkeborg
Vandring, vandretur, børn

10 gode råd til vandring med børn

Vandring med børn kan være en fantastisk familie oplevelse. Helt seriøst! Tror du ikke på os? så synes vi, at I skal tage udfordringen op og prøve det mindst én gang. Man kan jo ikke sige, at man ikke kan lide noget før man har prøvet det.

Vandreferie med børn, store og små, er en unik og fed måde at få en fælles oplevelse på, som man kan snakke om i dage, uger, sågar måneder efter. Vi har dog et par gode råd, som vi anbefaler, I læser inden I tager afsted, for at sikre at alle får en god tur. Børn har nemlig ikke altid samme udgangspunkt for at vandre som os. Læs med:

1) Lav jeres egen snackbar

Den behøver ikke at være sund! Dette er en god måde at få de mindste involveret på. De fleste børn elsker at være med i køkkenet, så det en helt oplagt idé at begyndte at snige idéen om, at vandring er super fedt, ind på denne måde. Tal meget gerne om turen, og hvad I skal opleve undervejs. På den måde skaber du et åbent og sjovt rum, hvor der er plads til læring samt at kunne stille spørgsmål til turen.

2) Vælg den rute, der passer til jeres niveau

Hvis I er helt nye, så vælg en rute, der ikke er for lang. Et godt råd er altid at underachieve end at overachieve – en for lang rute, som børnene ikke har overskud til at gå kommer kun til at straffe jer alle. Det er ikke sjovt for børnene. De kommer hurtigt til at blive frustreret og overhørt, hvis der ikke er en plan B, der kan få dem væk og hjem igen hurtigst muligt. Overall kan en sådan oplevelse og betyde at det bliver svære at få børnene med ud igen næste gang, da de har fået en negativ førstehåndsoplevelse med vandring.

For de mere erfarne er det ligeledes vigtigt, at sikre at ruten passer til jeres niveau og interesse i naturen. Læs rutebeskrivelserne godt igennem og sikre jer, at der ikke kommer en uventet for forhindring som kan ødelægge den gode oplevelse.

3) Tal om turen, inden I tager afsted

Overraskelser er aldrig sjove! Tal derfor sammen om turen – de ting I kan komme til at opleve, de udfordringer, der måske kommer osv. Det er vigtigt, at du er sikker på, at alle ved, hvad I skal, og hvad der forventes af dem. Husk at give plads til spørgsmål og eventuelle bekymringer - børnene skal ikke føle sig presset til at skulle afsted. Giv desuden plads til, at børnene selv må komme med kreative løsninger på, hvordan udfordringer kan løses. På den måde føler de sig involveret og hørt.

4) Husk at belønne dem med en lille præmie

Gør turen til en leg. Det skal være sjovt, og der må meget gerne være en bonus for børnene i slutningen. Det kan være alt fra en is til en stjerne på døren derhjemme eller en pokal. Lige meget hvad det er, så har det en stor indflydelse på børnenes oplevelse af vandre og den aktive ferieform. Nogle giver også små belønninger undervejs, så som et stykke chokolade for hver kilometer, I har gået. Vælg en metode, der passer til jer og eksperimenter gerne.

5) Gør det til en skattejagt

En anden god metode til at sikre godt humør og involvering er at lave en skattejagt. Udvælg nogle ting på forhånd hjemmefra, som I ved, I kan finde på turen og lav et A4 ark med tingene på, som børnene kan krydse af, når de har fundet tingene (de dyrebare skatte). En alternativ leg er at stoppe op og give børnene 1 min. til at finde så mange forskellige typer blade, planter, dyr osv. de kan og se så, hvem der fandt flest, når minuttet er gået. Snak efterfølgende meget gerne om de forskellige ting. Det kan være alt om hvilken farve eller form de har, hvilke dyr, der lever af dem osv.

6) Pak med omhu og vær forberedt på alt

Husk varmt tøj, solcreme, vådservietter, en masse lag (vejret er altid foranderlig og temperaturen falder og stiger alt efter om i går i en skov eller langs en landevej), ekstra snacks og tag ikke mere med end du selv magter at bære. Du kommer nemlig helt sikkert til at bære på al baggagen selv, de første mange gange I er afsted.

MAD. Mad er også essentielt. Husk at pakke masser at spise og drikke, så I er dækket ind på de helt basale ting. Der er ikke noget mere træls end et hylende barn, der er sulten og en kiosk, der ligger 5 km. for langt væk.

7) HUSK HUSK HUSK et kort

Et kort er en fantastisk ting at have med. I kan pege ting ud, I er gået forbi og vise rent visuelt, hvor langt I er kommet. Dette har stor betydning for børn. Det er nemlig ikke alle, der har lige nemt ved at forholde til at antal kilometer gået og antal timer tilbage – men stort set alle kan forholde sig til en streg på et kort, og hvor langt man er nået på den streg.

8) Tag masser af pauser

Det kan være hårdt at gå langt og koncentrere sig om kun at skulle gå. Hold derfor en masse pauser, hvor I kan snakke om andre ting. Disse opbrud i vandringen kan være til stor gavn og give masser af energi til at fortsætte med at gå.

9) Hold øje med tiden!

Det kan være spændende at udforske diverse ting. Børn bliver nemt distraheret og alt efter længden af turen, kan det være utrolig vigtigt at holde øje med tiden. Før man ved af det kan børnene nemlig rammes af træthed, specielt hvis de har fået lov til at bruge en time ekstra på at lege i et vandhul.

10) Køb ordentlige sko

Modesko går bare ikke. De små fusser skal gå langt og til tider på et mere usikkert underlag end den normale gang på asfalt i byen. Derfor er det vigtigt, at I sikre jer, at børnene har den rigtige støtte til anklerne og fødderne. Selvom børn er mere robuste end voksne, er det stadig uhyre vigtigt at have ordentligt udstyr til dem.

ANDET

Hvis I har helt små børn med, så er det super vigtigt at investere i en god bærestol! Det er kun dig selv, det går ud over ellers. Du har kun en ryg, og det er dumt at ødelægge den ved at have valgt en bærestol, der ikke passer til din krop.